zondag 3 oktober 2010

Mennen

Met paard en wagen
Mennen betekent eigenlijk zoveel als: het rijden met paard en wagen. Voordat er auto`s en vragtwagens waren was deze vorm van vervoer de belangrijkste manier van het vervoeren van mensen en goederen over land. Sinds de bronstijd zijn er paard en wagens in gebruik genomen in west-europa. Tegenwoordig zijn het paard en wagen grotendeels uit het dagelijks verkeer verdwenen, maar op sommige plaatsen zien we deze vorm van paardrijden nog altijd terugkomen. Denk aan de gouden koets van de koningin, denk aan de huifkarren of aan de men-wedstrijden die nog steeds worden gehouden. Mennen is een aparte discipline in de paardensport geworden. Grootste verschil met "normaal"paardrijden is dat het contact met het paard alleen via teugel en eventueel een zweep is.

Span soorten
De volgende soorten worden onderscheiden:
-Enkelspan
-Tweespan
-Vierspan
-Tandem
-Trojka

De KNHS onderscheidt in de discipline mennen drie onderdelen, te weten: dressuur, vaardigheid en samengesteld mennen. Het is hierbinnen mogelijk om te rijden met een enkelspan, tweespan, tandem of vierspan. Mocht je geinteresseerd zijn naar de samengestelde mensport wedstrijd kalender, bezoek dan de wersite van de KNHS.

Benno von Achenbach is de grondlegger van de regels zoals deze in de internationale mensport worden uitgeoefend. Hij ontwierp een methode om op een zekere maar diervriendelijke manier met het paard om te gaan waar mee gemend werd. Op de manier van Achenbach mennen, betekent onder andere dat je een uitrusting nodig hebt met een zweep, schort en handschoenen. Belangrijk onderdeel van zijn methode is de stemcommando`s die de koetsier geeft. Een koetsier moet dus een duidelijke stem hebben en dient daarnaast ook altijd iets lekkers voor het paard (of de paarden) bij zich te hebben ter beloning. Mocht je geinteresseerd zijn in een uitgebreide beschrijving van de Achenback methode, bestel dan zijn boek: "Anspannen und Fahren." Dit boek is onder andere via Amazon.com te koop.

1 opmerking:

  1. " Grootste verschil met "normaal"paardrijden is dat het contact met het paard alleen via teugel en eventueel een zweep is."

    Hier ontbreekt het meest essentiƫle, nl de stem !
    Bij het mennen reageert je paard hoofdzakelijk op stemcommando.

    En "dient daarnaast ook altijd iets lekkers voor het paard (of de paarden) bij zich te hebben ter beloning."
    Grote onzin, belonen kan dmv stem, vrijheid (langere teugel) en een aai.

    BeantwoordenVerwijderen